Biohospodárstvo – príležitosť pre Slovensko

Biohospodárstvo predstavuje jeden z kľúčových pilierov európskej ekonomiky, generuje 2,4 bilióna eur ročne a zamestnáva viac ako 18 miliónov ľudí v odvetviach, ako sú poľnohospodárstvo, lesníctvo, bioenergia a biopriemysel. Tento model udržateľného rozvoja, zameraný na efektívne využívanie obnoviteľných biologických zdrojov, hrá zásadnú úlohu pri riešení problémov súvisiacich so zmenou klímy, nedostatkom zdrojov, znečistením životného prostredia a nakladaním s odpadmi. Prechod na obehové biohospodárstvo, v ktorom sa minimalizuje odpad a efektívne využívajú zdroje v uzavretom systéme, je dôležitý nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu.

Slovensko disponuje strategickou pozíciou, aby sa stalo lídrom v biohospodárstve vďaka viacerým konkurenčným výhodám, vrátane geografickej polohy, dostupnosti zdrojov a potenciálu v podobe nevyužitých príležitostí oblasti. Poloha Slovenska, najmä Banskobystrického kraja, predstavuje výhodu z pohľadu efektívneho spracovania biomasy s najvyšším potenciálom priamo v regióne. Taktiež ponúka možnosti ľahkého prístupu na európske trhy a spoluprácu so susednými krajinami. Slovensko disponuje rozmanitými prírodnými zdrojmi vhodnými na využitie v oblasti biohospodárstva, avšak efektívne využívanie týchto zdrojov v kontexte obehového biohospodárstva v našich podmienkach výrazne zaostáva. Viac ako 80 % územia Slovenska pokrýva poľnohospodárska pôda, lesy a voda, čo poskytuje ideálny základ pre rozvoj biohospodárstva. Zdroje z pôdy a na pôde označované ako biomasa, využívané na potravinárske i nepotravinárske účely, tvoria približne jednu tretinu všetkých materiálov vyťažených alebo vyrobených na Slovensku. 

V súčasnosti je Slovensko charakterizované nízkou úrovňou zrelosti biohospodárstva a zaostáva v efektívnom využívaní biomasy, vrátane biomasy z odpadov. Okrem toho existuje naliehavá potreba rozvíjať kvalifikovanú pracovnú silu s vedomosťami a odbornými zručnosťami, ktoré sú nevyhnutné na rozvoj biohospodárstva na Slovensku. Budúci úspech biohospodárstva Slovenska bude závisieť od toho, ako sa tieto výzvy riešia už dnes.