BioHub – inovatívny model pre náš región?

Člen nášho konzorcia, spoločnosť AGRO CS Slovakia, a.s., sa dlhodobo zameriava na využitie bioodpadu ako druhotnej suroviny a jej zhodnotenie, s výrazným dopadom na zníženie zaťaženia životného prostredia odpadmi. Obec Veľké Dravce disponuje poľnohospodárskymi plochami a domami so záhradami. Obyvatelia počas sezóny nevedeli správne nakladať so vzniknutým biologicky rozložiteľným odpadom zo záhrad a zelených plôch a dochádzalo k jeho likvidácii neekologickým spôsobom. S ohľadom na potrebu sústreďovať biologicky rozložiteľný odpad v spoločnosti AGRO CS Slovakia, a.s., ktorý je ďalej využívaný na výrobu certifikovaných kompostov, sa spoločnosť zamerala na tento podstatný typ odpadov, ktorý vzniká v komunálnej oblasti.

BioHub (ako sme daný projekt nazvali), predstavuje inovatívne environmentálne a udržateľné riešenie efektívneho zhromažďovania biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) na strategickom mieste s možnosťou replikácie v ďalších vhodných regiónoch, pričom zohráva kľúčovú úlohu v kontexte udržateľného obehového biohospodárstva. Koncept budovania BioHub-ov priťahuje jednotlivcov a celé komunity tým, že ponúka hmatateľné riešenie globálneho problému, podnecuje zvedavosť a angažovanosť. Spojením činností zberu a následného spracovania a zhodnocovania BRO sa zefektívni dodávateľský reťazec BRO, minimalizuje sa tvorba zmesového komunálneho odpadu a neekologické nakladanie s týmto typom odpadov.

Navyše, takého BioHub-y majú potenciál podporovať spoluprácu medzi zainteresovanými stranami, vrátane obyvateľov, poľnohospodárov, spracovateľov a tvorcov politík, a to ich zapojením ako hlavných aktérov v rámci celého dodávateľského reťazca biomasy. Obyvatelia môžu profitovať z využívania BioHub-ov, čo môže mať výrazný dopad na životné prostredie znížením využívania neekologických metód likvidácie BRO, akým je spaľovanie. Správnou separáciou komunálneho odpadu a odovzdaním BRO do BioHub-ov dochádza k výraznému zníženiu zmesového komunálneho odpadu, ktorý sa ukladajú na skládkach, čím sa znižuje poplatok pre obce a následne aj pre obyvateľov.

Veríme, že sa nám spoločnými silami podarí model BioHub replikovať aj do iných strategických miest a obcí v regióne, keďže môže slúžiť ako model na podporu a propagáciu trvalo udržateľných praktík efektívneho nakladania s BRO, ale aj ako ukážka výhod decentralizovaného spracovania BROefektívneho využívania zdrojov s pozitívnym dopadom na obce a komunity. Projekt má taktiež významný potenciál z hľadiska duplikovania v ďalších vhodných obciach a regiónoch Slovenska, ale aj zahraničí z hľadiska zavádzania systémových riešení pri nakladaní s BRO a prijatia podobných iniciatív pre sústreďovanie a zber BRO s pozitívnym dopadom na životné prostredie a spoločnosť.