Memorandum o spolupráci s Univerzitou Mateja Bela

5. marec 2024 bol mimoriadne slávnostný deň. Na akademickej pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bolo slávnostne podpísané Memorandum o spolupráci medzi BioParkom Slovakia Lučenec v zastúpení Ing. Vladimírom Mužilom, predsedom Správnej rady a Univerzitou Mateja Bela, v zastúpení doc. Ing. Marekom Drímalom PhD., dekanom Fakulty Prírodných vied.

Podpisu predchádzala dlhodobejšia príprava, tvorba spoločného projektu pre Plán obnovy, príprava tém pre spoločné vedecko-výskumné aktivity a predovšetkým ľudské spoznávanie sa a hľadanie prirodzených prienikov, ktoré by boli atraktívne pre obidve zúčastnené strany.

Podpis Memoranda je impulz pre juh Banskobystrického kraja, ktorý je dlhodobo zaostávajúci región a z ktorého mladí ľudia odchádzajú za lepšími príležitosťami do rozvinutejších miest Slovenska a hlavne do zahraničia.

Združenie BioPark Slovakia prináša systémový koncept rozvoja regiónu na báze biohospodárstva. Biohospodárstvo je jedno z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa odvetví v Európe. A práve zaostávajúci juh BBSK má všetky predpoklady pre rozvoj tohto nového priemyslu na základoch domácej surovinovej základne. Aby sme však mohli byť úspešní, potrebujeme spájať sily, vytvárať spojenectvá s excelentnými partnermi v tejto oblasti, potrebujeme znižovať investičné riziká pre investorov a v neposlednom rade rozvíjať ľudské zdroje na úrovni regiónu.