Anaeróbna digescia – budúcnosť BioParku?

Anaeróbna digescia (alebo anaeróbna fermentácia) je proces, prostredníctvom ktorého baktérie bez prístupu kyslíka rozkladajú organickú hmotu, rovnako nazývanú aj biomasa. Pod pojmom biomasa si môžeme predstaviť napríklad zelený odpad, hnoj, odpad z poľnohospodárstva, či kuchynský odpad. Anaeróbna digescia na výrobu bioplynu z biomasy potom prebieha v uzavretej nádobe – fermentore, ktorý je navrhnutý a skonštruovaný v rôznych tvaroch a veľkostiach špecifických pre dané miesto a využívanú vstupnú biomasu. Tieto fermentory obsahujú komplexné mikrobiálne spoločenstvá, ktoré rozkladajú odpad a produkujú výsledný bioplyn a digestát (pevné a kvapalné konečné produkty procesu anaeróbnej digescie).

Nasledujúci obrázok ilustruje tok surovín cez AD systém na výrobu bioplynu a digestátu.

 

Bioplyn

Bioplyn sa skladá z metánu (CH4), ktorý je primárnou zložkou zemného plynu, v relatívne vysokom percente (50 až 75 %), oxidu uhličitého (CO2), sírovodíka (H2S), vodnej pary (H2O) a stopových množstiev iných látok. Energiu z bioplynu je možné využiť na výrobu tepla, na výrobu elektriny, atď. Bioplyn možno čistiť aj odstránením inertných alebo nízkohodnotných zložiek (CO2, H2O, H2S, atď.) na výrobu obnoviteľného zdroja energie – biometánu. Môže sa vtláčať a predávať do distribučnej siete zemného plynu, stlačiť a použiť ako palivo pre vozidlá alebo ďalej spracovať na výrobu alternatívneho dopravného paliva, energetických produktov alebo iných pokrokových biochemikálií a bioproduktov. BioPark Slovakia si z vyššie spomenutých alternatív vybral práve možnosť výroby biometánu metódou suchej anaeróbnej digescie ako náhrady zemného plynu.

Digestát

Digestát je zvyškový materiál, ktorý zostane po procese anaeróbnej digescie. Skladá sa z tekutej (fugát) a pevnej (separát) zložky. Pri vhodnej úprave môžu byť tuhé aj tekuté časti digestátu využívané ako napríklad podstielka pre zvieratá (pevné látky), hnojivo bohaté na živiny (tekuté a pevné látky), základný materiál pre biologické produkty, kompost bohatý na organické látky (pevné látky) alebo jednoducho zapracovať do pôdy. Produkty digestátu môžu byť zdrojom príjmov alebo úspor nákladov a často sa využívajú na zvýšenie finančného a čistého environmentálneho prínosu anaeróbnej digescie. U nás v BioParku plánujeme digestát využívať pri výrobe kompostov.